Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!
Naar verwachting gaat dit voorjaar de uitgebreide productverantwoordelijkheid (UPV) voor de textielindustrie in. Deze wet is in het leven geroepen om kledingproducenten aan te moedigen meer kleding te recyclen en hergebruiken en daardoor verspilling en vervuiling tegen te gaan in de modebranche.
De invoering van de nieuwe UPV wetgeving zal betekenen dat kledingproducenten en importeurs verplicht worden meer verantwoordelijkheden te nemen over hun producten. Zo worden ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het inzamelen, recyclen en hergebruiken van hun kleding en de afvalfase van hun producten, mochten mensen deze toch weggooien. Op dit moment is de gemeente nog verantwoordelijk voor het inzamelen van afgedankte kleding en voor de kosten die hierbij komen kijken. Na de invoering van de UPV komen zowel de verantwoordelijkheid als de kosten bij de producenten en importeurs te liggen. De Tweede Kamer hoopt dat producenten door deze wetgeving geprikkeld worden om kleding van hogere kwaliteit te produceren en meer te recyclen of te hergebruiken. Deze wetgeving gaat gelden voor reguliere kleding, bedrijfskleding, huishoudtextiel en beddengoed.
Het streven was om deze nieuwe wetgeving vanaf begin 2023 in te voeren, maar dit is niet gelukt. Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft het besluit niet op tijd rond kunnen krijgen om het meteen begin dit jaar in te laten gaan. Het is al even bekend dat er een UPV wetgeving zou gaan komen voor de textielindustrie. Daarom zijn een groot deel van de kledingproducenten al hard bezig met voorbereidingen hierop. De brancheorganisaties INretail en Modint hebben bijvoorbeeld al een organisatie opgezet waar bedrijven zich aan kunnen melden om collectief aan de UPV wetgeving te voldoen, genaamd Stichting UPV Textiel.
Het invoeren van de UPV staat nu op de planning voor het voorjaar van 2023. De exacte datum is echter nog niet bekend. Brancheorganisaties hopen dat er in de loop van deze maand meer duidelijkheid komt over de ingangsdatum. Kledingproducenten zijn verplicht zich uiterlijk zes weken na de ingang van de UPV wetgeving bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan te melden. Zo kan het Ministerie een schatting maken van de hoeveelheid kleding die dit jaar in Nederland in de handel gebracht gaat worden.
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser