Wij wensen jullie een goed en gezond 2025!

Zo bescherm je werknemers tegen de kou!

We zijn alweer halverwege februari en willen natuurlijk het liefst alvast naar de lente toe leven. Maar in februari, maart en zelfs april kan het nog behoorlijk koud zijn, zeker in de ochtenden en de avonden. Dat kan voor mensen die de hele dag buiten werken een uitdaging zijn. Wat doe je om jouw werknemers te beschermen tegen de kou als ze veel buiten werken?

Risico’s die de kou met zich meebrengt

Wanneer je als werkgever gaat kijken naar de risico’s die jouw werknemers lopen bij kou, is het vooral belangrijk om de gevoelstemperatuur mee te nemen. Een glazenwasser werkt bijvoorbeeld in de lente en zomer zonder problemen, maar in de winter, wanneer er een harde wind staat en je werkt met vloeistoffen, dan is het opletten. Dit geldt natuurlijk ook wanneer het de hele dag regent. Werknemers moeten dan wel een manier hebben om droog en warm te blijven, om onderkoeling te voorkomen.

Werkkleding tegen de kou

Bescherming tegen kou en andere weersomstandigheden begint natuurlijk bij geschikte werkkleding. De kleding moet voldoen aan de isolatienorm, dat houdt in dat je minstens drie lagen over elkaar aan kunt doen. Het is belangrijk dat de huid niet nat kan worden dankzij de werkkleding, dus de kleding moet ook vocht absorberen. Is de buitenste laag van de kleding water- en winddicht, dan moet de kleding tegelijkertijd ook ventileren. Daarnaast zijn mutsen, goed isolerende en waterdichte handschoenen en waterdichte schoenen of laarzen natuurlijk ook ideaal voor bij koud weer!

Het bevriezen van je ledematen tegengaan

Als je de hele dag in de kou rondloopt, wordt de bloedtoevoer naar je benen, armen, handen en voeten beperkt. Dit heeft uiteraard invloed op hoe je werkt, vooral als je veel met je handen moet doen. Je handen worden immers stijf en sommige handelingen zijn dan lastiger uit te voeren. Hierdoor neemt de kans op ongevallen toe, dat wil je natuurlijk niet. Je ledenmaten koelen ook sneller af als je werkt met metalen of natte voorwerpen. De reden hiervan is dat deze voorwerpen warmte geleiden, waardoor het risico op bevriezing toeneemt. Bevriezen je handen, dan merk je als eerste dat de huid wit wordt. Als je dit merkt, moet je dit stuk van de huid zo snel mogelijk opwarmen, het liefst met een ander ledemaat, niet met een elektrische verwarmer. Je huid is in het geval van bevriezing namelijk gevoeliger voor verbranding.

Andere dingen om op te letten bij kou

Iedere werknemer gaat anders om met kou. De één heeft het redelijk snel koud en de ander heeft het bijna nooit koud. Dit heeft ook te maken met conditie en lichamelijke gezondheid. Sta er dus bij stil dat maatregelen niet altijd voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Houdt hierin rekening met het individu. Het is ook belangrijk om het terrein waarop jouw personeel werkt te voorzien van maatregelen tegen gladheid en om te zorgen dat eventuele voertuigen veilig te besturen zijn als het wat gladder kan zijn. Laat jouw werknemers niet in de kou staan in de winter! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×