Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!

Dit zijn de werkkleding trends van 2024

De textielindustrie is momenteel hard in beweging. Logisch ook wel, want er moet echt iets veranderen, zeker op het gebied van duurzaamheid. Door de komst van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, zijn er veel meer mogelijkheden voor het produceren van bedrijfskleding, waardoor werknemers veiliger en comfortabeler kunnen werken. In deze blog zetten we de werkkleding trends van 2024 voor je op een rij! 

1. Slimme stoffen

Een van de meest opvallende werkkleding trends van 2024, is het gebruik van slimme stoffen. Dit zijn geavanceerde materialen die duurzaam en comfortabel zijn, maar daarnaast nog een aantal andere voordelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan temperatuurregulering, vochtopname en in sommige gevallen zelfs dataconnectiviteit. Slimme stoffen worden momenteel veel toegepast in de zorg. De werkkleding voor het zorgpersoneel kan hierdoor de lichaamstemperatuur van artsen reguleren tijdens lange operaties. Hierdoor kunnen artsen zich beter blijven concentreren, want de kleding biedt hen meer comfort.  

2. Ergonomische ontwerpen

Een andere belangrijke trend van dit jaar is de toename van ergonomische ontwerpen binnen de werkkleding. Bedrijfskleding moet natuurlijk niet alleen goed beschermen, maar ook zorgen dat iemand genoeg bewegingsvrijheid heeft om zijn of haar werk goed uit te voeren. Ergonomische ontwerpen maken gebruik van flexibele materialen, aangepaste pasvormen en strategische geplaatste padding om te zorgen dat werknemers zoveel mogelijk bewegingsvrijheid hebben en comfortabel hun werk kunnen doen. Dit is bijvoorbeeld in de bouwsector erg belangrijk, waarin werknemers fysiek belastend werk uitvoeren. Ergonomische ontwerpen zorgen in de bouw voor minder kans op werkgerelateerde blessures. De flexibele materialen volgen de bewegingen van het lichaam, waardoor de kleding meer ondersteuning en comfort biedt aan werknemers die lange dagen maken in fysiek veeleisende omgevingen! 

3. Geavanceerde veiligheidskenmerken

Er is dit jaar een opvallende toename in de vraag naar geavanceerde veiligheidskenmerken, zeker in sectoren zoals de bouw, transport en logistiek. Kleding met geavanceerde veiligheidskenmerken is ontworpen om aan specifieke veiligheidseisen te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan brandwerende kleding en kleding met verhoogde zichtbaarheid. Voor de transportsector is verhoogde zichtbaarheid cruciaal, aangezien werknemers vaak ‘s nachts werken of in slecht verlichte omgevingen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat ze goed zichtbaar zijn voor hun veiligheid! 

Toekomstige verbeteringen op het gebied van werkkleding  

Naast de trends die we tot nu toe besproken hebben, zijn er veel toekomstgerichte ontwikkelingen op het gebied van werkkleding. De technologische vooruitgang en de opkomst van AI zorgen ervoor dat er veel mogelijkheden bij zijn gekomen voor het verbeteren van werkkleding. Zo is het met nieuwe technologie mogelijk om sensoren en apparaten in werkkleding in te bouwen. Met die sensoren kan men een hoop gegevens verzamelen over de drager van de kleding. Denk bijvoorbeeld aan de lichaamstemperatuur, hartslag en zelfs de locatie van de drager. Bedrijven kunnen die gegevens vervolgens gebruiken om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. In risicovolle werkomgevingen kunnen sensoren bijvoorbeeld waarschuwingen afgeven als een werknemer oververhit raakt of signalen vertoont van uitputting.  

AI zorgt voor nieuwe werkkleding trends in 2024

De komst van kunstmatige intelligentie en machine learning heeft natuurlijk impact op alle sectoren, ook als we alleen kijken naar werkkleding. AI is echt een doorbraak in het analyseren en interpreteren van gegevens en het ontdekken van patronen. Met behulp van AI is het identificeren van veiligheidsrisico’s en oorzaken van inefficiëntie een stuk eenvoudiger geworden. Daarnaast kan AI helpen met het personaliseren van werkkleding, bijvoorbeeld met het creëren van individuele pasvormen en functies die passen bij de behoeften van een werknemer.  

De impact op diverse sectoren 

In de gezondheidszorg helpt kunstmatige intelligentie onder andere met het verbeteren van hygiëne en comfort voor het zorgpersoneel. Slimme werkkleding kan bijvoorbeeld hygiënische omstandigheden monitoren en zo kruisbesmetting voorkomen. In de bouw en industrie is AI vooral handig voor het creëren van geavanceerde veiligheidsfuncties voor werkkleding, zoals valdetectie of vermoeidheidsmonitoring. Zo kan men het risico op ongevallen aanzienlijk verminderen. Ten slotte kan in de logistiek en transport gebruik worden gemaakt van AI door bijvoorbeeld GPS en bewegingssensoren toe te passen die de bewegingen van het personeel volgen. Dit verbetert de veiligheid van de werknemers en draagt bij aan een verhoogde operationele efficiëntie.

Duurzame werkkleding trends in 2024

Duurzaamheid is en blijft een belangrijk onderwerp voor bedrijven, ook op het gebied van werkkleding. We hebben het dan niet alleen over het productieproces van de kleding, maar ook over sociale en economische aspecten die hierbij komen kijken. Bedrijven zijn bezig met het verduurzamen van de productie van werkkleding, bijvoorbeeld door milieuvriendelijke materialen te gebruiken en hun processen onder de loep te nemen. Daarnaast zijn ook eerlijke handelspraktijken en het welzijn van werknemers een belangrijke pijler voor duurzame werkkleding. Momenteel is de textielindustrie nog steeds een van de grootste vervuilers ter wereld. Daar willen we natuurlijk verandering in brengen, onder andere door het waterverbruik en het gebruik van chemicaliën in de productie te verminderen. Maar ook door het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden voor werknemers in deze industrie, ook in het buitenland! 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×