Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!
In Nederland heeft een werkgever het recht om bedrijfskleding verplicht te stellen, maar dit leidt nog regelmatig tot discussies. Die discussies kunnen bijvoorbeeld ontstaan op het gebied van geloof. In Nederland is vrijheid van geloof een belangrijk grondrecht, wat werknemers de mogelijkheid geeft om ook op het werk hun geloof uit te dragen. Maar hoe zit het met verplichte werkkleding en geloof?
Het zal regelmatig voorkomen dat werknemers hun geloof uitdragen door middel van kleding of accessoires. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een hoofddoekje, een keppeltje of een kruisje. Er zijn echter beroepen waarin het niet toegestaan is om accessoires te dragen of waar hier strengere regels over zijn. Mochten de voorschriften van een bedrijf het dragen van religieuze symbolen beperken, dan moet de werkgever hier een gegronde reden voor hebben. Het moet duidelijk zijn dat er geen sprake is van discriminatie.
Voorbeelden van gegronde redenen zijn bijvoorbeeld een chirurg die tijdens een operatie geen sieraden mag dragen in verband met de hygiëne en veiligheid van de patiënt en een militair die geen loszittende kleding mag dragen tijdens oefeningen voor zijn of haar eigen veiligheid. Het kan ook zijn dat de werkgever een professionele uitstraling verwacht van het personeel en dat daarbij hoort dat werknemers geen zichtbare sieraden dragen. Dit moet dan echter wel duidelijk beschreven staan in de personeelsreglementen.
In 2021 heeft het Europese Hof besloten dat werkgevers zichtbare uitingen van religie, politieke voorkeur en levensbeschouwing mogen verbieden op de werkvloer, mochten ze een neutrale uitstraling willen voor hun organisatie. De werkgever moet in zo’n geval wel aan kunnen tonen dat de neutrale houding belangrijk is voor de bedrijfsactiviteiten en dat ze anders klanten zouden mislopen of verliezen. In sommige werkvelden verwachten klanten immers dat bedrijven zich neutraal opstellen. Ook als de werkgever kan laten zien dat het zichtbaar uitdragen van religie of politieke voorkeur zorgt voor conflicten tussen collega’s, kunnen ze een neutrale uitstraling verplicht stellen. Een enkele klacht van een werknemer is hiervoor niet genoeg. Er moet echt sprake zijn van een reële kans op spanningen op de werkvloer.
In sommige gevallen kozen werkgevers ervoor om aangepaste bedrijfskleding aan te bieden aan hun personeel, bijvoorbeeld op gronde van geloof. We nemen T-Mobile even als voorbeeld. Vorig jaar voerde het bedrijf nieuwe werkkleding in die wat losser viel begon het bedrijf ook met het aanbieden van hoofddoekjes met het bedrijfslogo erop. Het bedrijf ontwierp de kleding samen met een werkneemster met Islamitische achtergrond. De aanleiding hiervan was dat zij in gesprek was gegaan met haar werkgever over de verplichte werkkleding. Werknemers mogen nu kiezen tussen de standaard bedrijfskleding en de aangepaste bedrijfskleding. De losser vallende werkkleding wordt ook gedragen door collega’s die niet religieus zijn, maar zich simpelweg comfortabeler voelen bij de lossere kleding. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om het gesprek aan te gaan!
Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser