Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!

Veiligheid in de metaalsector

Veiligheid is natuurlijk in iedere branche erg belangrijk, maar in sectoren zoals de metaalsector, waar het risico wat groter is, verdient dit nog eens extra aandacht. Als werkgever wil je er alles aan doen om arbeidsongevallen tegen te gaan, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje. In de metaalsector werkt men met grote machines, gevaarlijke stoffen en vaak ook nog in een omgeving met veel geluidsoverlast. Er zijn dus een hoop dingen om rekening mee te houden als je de veiligheid van je werknemers wil kunnen waarborgen! 

Verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer  

Veiligheid op de werkvloer is natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever. Wettelijk gezien is de werkgever verplicht om de juiste veiligheidsmiddelen te faciliteren voor zijn werknemers, zoals veiligheidskleding, veiligheidsschoenen en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast is het de taak van de aanwezige leidinggevende om de regels rondom veiligheid op de werkvloer goed te handhaven. Het is belangrijk dat er duidelijke regels en procedures zijn voor het personeel, zodat ze op een veilige manier aan het werk kunnen. Maar er ligt uiteraard ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de werknemers zelf. Denk bijvoorbeeld aan het correct dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en het volgen van de procedures en veiligheidsregels.  

De juiste werkkleding voor veiligheid in de metaalsector 

Voor optimale veiligheid binnen de metaalsector is het belangrijk dat de veiligheidskleding die werknemers dragen, afgestemd is op het werk dat ze doen. Ook binnen de metaalsector zijn er immers een hoop verschillende werkzaamheden die om andere kenmerken vragen bij de veiligheidskleding die men draagt. Denk bijvoorbeeld aan frezen, slijpen, zagen, solderen, gieten en lassen. Het is belangrijk dat de werkkleding tegen hoge temperaturen kan en vlamwerend is, zeker als iemand regelmatig moet lassen of solderen. Daarnaast moet de kleding beschermen tegen snijden of scheuren, zeker bij het frezen, slijpen of zagen. Ten slotte raden we aan voor antistatische kleding te gaan die ook olie en vuil afstoot. Zo weet je zeker dat werknemers op het gebied van kleding optimaal beschermd zijn! 

Het reinigen van de werkkleding  

Om alle belangrijke kenmerken van veiligheidskleding te behouden, is het noodzakelijk dat de kleding op de juiste manier onderhouden wordt. De beste manier om dit te doen, is door de kleding professioneel te laten reinigen. Gespecialiseerde bedrijven gebruiken afgestemde wasprogramma’s, zodat veiligheidskleding al zijn belangrijke eigenschappen behoudt. Mocht een kledingstuk beschadigd zijn, dan kan een specialist de kleding ook meteen repareren.  

Andere PBM’s en risicoanalyse om veiligheid in de metaalsector te waarborgen

Naast de juiste werkkleding is het natuurlijk belangrijk dat werknemers de juiste beschermingsmiddelen ter beschikking hebben om hun werkzaamheden veilig uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een geschikte lasbril, gehoorbescherming, helmen, enzovoorts. Maar ook de juiste werkschoenen horen hier uiteraard bij. In de meeste gevallen is het verstandig om veiligheidsschoenen met een S3 normering te dragen in deze sector, dit is het hoogste niveau van bescherming dat werkschoenen kunnen bieden. Om zeker te weten dat je alle risico’s hebt geminimaliseerd, kun je een uitgebreide risicoanalyse (laten) uitvoeren binnen je bedrijf. Zo weet je precies wat de mogelijke gevaren zijn op de werkvloer en hoe je de risico’s zoveel mogelijk kunt verkleinen! 

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×