Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!

Wanneer is werkkleding onbelast?

In sommige gevallen is het belangrijk dat jouw medewerkers bepaalde kleding dragen als ze aan het werk zijn. Dit kan voor de veiligheid zijn, maar de reden kan ook zijn dat je een bepaalde professionaliteit wil uitstralen of dat werknemers altijd herkenbaar moeten zijn. Als dit het geval is, wordt er in de meeste gevallen verwacht dat jij de kleding voor je personeel regelt als werkgever zijnde. Maar kun je altijd onbelast werkkleding verzorgen voor je werknemers? In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Wanneer kun je werkkleding onbelast verstrekken?

Of je de werkkleding onbelast kunt faciliteren, ligt onder andere aan de constructie waar je als organisatie voor kiest. Je kunt de werkkleding beschikbaar stellen voor je personeel, maar als werkgever zelf eigenaar van de kleding blijven, de kleding vergoeden voor je werknemers of de kleding verstrekken. In de laatste twee gevallen is de werknemer eigenaar van de werkkleding, niet de werkgever. Maar wanneer is de kleding nu onbelast en wanneer niet?

  • Je vergoedt of verstrekt de kleding: Als jij de werkkleding als werkgever verstrekt of vergoedt voor je personeel, dan valt dit onder het loon van de werknemers. Dit geldt ook als je jouw medewerkers vergoeding geeft voor de reiniging van hun werkkleding. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit loon aan te wijzen als eindheffingsloon.
  • Je stelt de kleding ter beschikking: Stel je als werkgever kleding ter beschikking aan je werknemers? Dan is dit onbelast zolang het werkkleding is en enkel op het werk wordt gedragen of gedeeltelijk op het werk wordt gedragen.

Wat is de definitie van werkkleding?

Waar je ook mee te maken krijgt in deze kwestie, is wat nu eigen wel en niet als werkkleding wordt gezien. Om als werkkleding bestempeld te worden, moet kleding aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Beeldmerk van de werkgever: De kleding bevat één of meerdere duidelijk zichtbare beeldmerken die horen bij de werkgever, zoals een logo. Samen moeten deze een minimale oppervlakte van 70 vierkante centimeter hebben per kledingstuk.
  • Niet mee naar huis: De kleding wordt achtergelaten op de werkplek en dit kan de werkgever ook aantonen.
  • Speciale kleding: De kleding is alleen geschikt om tijdens het werk te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een labjas of een speciale stofjas.
  • Uniform: De kleding is een uniform of een overall.
  • Wettelijk verplicht: De kleding wordt door de werkgever vergoed of verstrekt omdat de Arbeidsomstandighedenwet dit voorschrijft. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen. De werknemer betaalt hier geen eigen bijdrage voor.

Voldoet de kleding die jouw werknemers dragen niet aan alle voorwaarden? Dan telt de werkkleding als loon van de werknemers. In sommige gevallen kun je dit wel als eindheffingsloon aanwijzen.

Wanneer is iets een uniform?

Nu kunnen we hier natuurlijk nog verder in gaan en de vraag stellen wanneer iets dan een uniform is. Kleding wordt gezien als een uniform wanneer het door een groep werknemers wordt gedragen en het ook buiten de werkvloer om geassocieerd wordt met een specifiek bedrijf of beroep. Een politieagent draagt dus bijvoorbeeld een uniform, maar personeel in de horeca dat een zwarte broek en witte blouse aan moet niet. Twijfel je of de kleding die jouw werknemers dragen als uniform telt? Bespreek dit voor de zekerheid dan met de Belastingdienst, zodat je zeker weet of de werkkleding wel of niet aan alle voorwaarden voldoen om onbelast te zijn!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×