Voor de komende winter hebben we een selectie van de Fristads jassen in een pre-order actie gezet!

Wat zijn normeringen voor bedrijfskleding en waar gebruiken we ze voor?

Op iedere werkvloer krijg je te maken met bepaalde risico’s, of je nu de hele dag op kantoor zit of in de bouw werkt. Dit zijn natuurlijk heel andere soorten risico’s, maar er is altijd wel iets om rekening mee te houden als werkgever zijnde. Personeel dat de hele dag op kantoor werkt, loopt bijvoorbeeld risico op gezondheidsproblemen doordat ze teveel zitten. Personeel dat in een werkplaats werkt, of bijvoorbeeld op de bouw, loopt dan weer eerder risico op verwondingen of overbelasting. Dit soort risico’s worden door een werkgever in kaart gebracht met behulp van een uitgebreide risicoanalyse. Om aan te geven hoe groot de risico’s zijn en aan welke eisen werkkleding moet voldoen om goed te beschermen, maakt men gebruik van verschillende normeringen voor bedrijfskleding. In deze blog vertellen we je meer over die normeringen!

Risico’s op de werkvloer beperken met normeringen voor bedrijfskleding

Er zijn diverse manieren om risico’s op de werkvloer te beperken. Op basis van de risicoanalyse kan een werkgever bepalen welke maatregelen nodig zijn om de kans op ongevallen zoveel mogelijk te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan goed beveiligde machines, de juiste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen en duidelijke veiligheidsinstructies voor alle werknemers. Aan beschermende werkkleding worden strenge eisen gesteld, afhankelijk van wat voor soort bescherming ze moeten bieden. Dit noemen we normeringen, deze worden aangegeven met een EN-nummer. De normen voor bedrijfskleding ontwikkelt men op basis van de EU regelgeving. Voldoet werkkleding aan de Europese standaarden, dan krijgt deze een normering. De normeringen worden in drie risicoklassen ingedeeld, hoe hoger het risico, hoe strenger de eisen die aan de kleding worden gesteld.

Welke normeringen zijn er voor bedrijfskleding?

Normeringen zijn dus ingedeeld in drie risicoklassen. We zetten de drie klassen hieronder voor je op een rij:

Klasse 1: Laag risico

De bedrijfskleding die in risicoklasse 1 valt, heeft de minst strenge eisen. Deze kleding wordt niet gecontroleerd door een onafhankelijk testinstituut, maar door de producent van de kleding zelf. De drager loopt bij deze risicoklasse namelijk geen levensbedreigend risico. Een voorbeeld van kleding die in deze klasse valt, is regenkleding. Het enige risico dat de drager van deze kleding loopt, is om nat te worden. Als je de hele dag buiten werkt is dit natuurlijk erg vervelend, maar het is niet direct levensbedreigend.

Klasse 2: Gemiddeld risico

In deze klasse valt de kleding waarvan de drager een gemiddeld risico loopt. Denk bijvoorbeeld aan hoge zichtbaarheidskleding voor mensen die langs de weg werken, vaak ook in de avonden en in de vroege ochtenden, als het donker is. Van deze kleding wordt er altijd één testkledingstuk naar een onafhankelijk testinstituut gestuurd ter controle. Dit noemen we typekeuring.

Klasse 3: Hoog risico

Kleding die in de derde risicoklasse valt, moet jaarlijks gecontroleerd worden door een onafhankelijk testinstituut. Deze kleding moet immers beschermen tegen levensbedreigende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan kleding die moet beschermen tegen chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen of extreem hoge of lage temperaturen.

Conclusie

Normeringen voor bedrijfskleding zijn dus ontzettend belangrijk voor de veiligheid van jouw werknemers. Check dus altijd goed welke normeringen de werkkleding moet hebben die je bestelt voor je personeel. Dit kan per functie namelijk erg verschillen, afhankelijk van welke werkzaamheden er uit worden gevoerd en welke risico’s hier bij horen. Zorg dat je dit altijd goed op orde hebt, want het is een wettelijke verplichting!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×